07-25-2015, 09:59 AM
Świetnie. Pobiorę je przy najbliższej okazji nocnego nerdzenia (dosyć dużo tego, a moje internety mobilne nie naliczają transferu jedynie w nocy...). W miarę postępu obróbki będę gotowe tekstury kolejno wrzucał i wtedy będziemy wybierać, co najlepsze do gry.
(07-25-2015, 09:26 AM)michx Wrote: Co prawda póki co ciężko o wspomniane "czerwone niebo" czy tego typu efekty na niebie, ale na pewno z tego zbioru wybierze się coś lepszego do danych tekstur.To zrozumiałe. Często wieczorami zachmurzenie jest ostatnimi czasy na tyle spore, że słońce jest całkowicie zasłonięte, także w mojej miejscowości. Mimo to mam nadzieję, że jeszcze w tym roku będą dogodne okazje do zrobienia tego typu zdjęć.
(07-25-2015, 09:26 AM)michx Wrote: Następne co mógłbym porobić to tekstury gruntu, różnych powierzchni (asfalt,ziemia,trawa), takie coś chyba też by się przydało?W przypadku asfaltu owszem. Wcześniejsze zdjęcie, które obrobiłem na próbę, reprezentowało nieco za mały obszar ulicy. Po zrobieniu z tego tekstury bezszwowej i ułożeniu obok siebie segmentów tak wykreowana ulica sprawiała wrażenie nieco żwirowej (poszczególne grudki asfaltu były nierealistycznie duże. Domyślam się, że tego typu zdjęcia najłatwiej byłoby zrobić z dachu/któregoś piętra budynku (zależnie od możliwości obiektywu), lub (w przypadku zdjęcia dość sporego obszaru trawy/ziemi) z dachu samochodu.
Z tym, że chyba tego typu elementy najlepiej byłoby robić z mniejszych ogniskowych i większych odległości?